Да Живееш с Цьолиакия - Разрешени видове хран



След като Европейският съюз издаде наскоро директива за обозначаването, стана по–лесно да се идентифицират „рисковите” храни. Директивата изисква от производителите на храни да декларират наличието дори и на минимални количества глутен в продуктите си. Често предумишленото или неволно приемане на минимални количества глутен не би предизвикало непосредствено дразнене, но в дългосрочен план може да е вредно поради риск от персистиращо чревно възпаление. Следователно е особено важно да се внимава и докато протича диета.Въпреки това не е необходимо да се насажда фобия към глутена или прекалено напрежение при спазване на хранителния режим.

без глутен,не съдържа глутен. Международен символ за храни без глутен



     Безопасни храни или храни без глутен

Съществуват много храни, които не съдържат глутен, и могат да бъдат консумирани без ограничение. Те включват ориз; царевица, различни видове растения, съдържащи скорбяла като картофи, бобови растения, елда, маниока, тапиока и кестени; мляко и млечни продукти; месо; риба; яйца; растителни мазнини; зеленчуци и плодове.

В допълнение съществува широк набор от обработени храни (включително хляб, макаронени изделия, бисквити и тестени храни), които се доставят специално за хранителните нужди на болните от целиакия.

Тези храни могат да се открият по зачеркнатия с кръст житен стрък на опаковката, символ, който гарантира отсъствието на глутен.

     Рискови храни

Някои храни могат да се консумират само след като сме се уверили, че не съдържат глутен. Дори и тогава те не бива да се приемат за 100% безопасни: въпреки че глутен може да не фигурира в списъка на съставките, то по време на процеса на производство може да е настъпило известно заразяване.

В рисковите храни се включват готовите супи, сосове, соевия сос, смесените подправки за месо, захарни изделия и бонбони, сладолед, нишесте, малтодекстрин, глюкозен сироп и малц.

     Забранени храни

Храните, които трябва да бъдат напълно изключени, са всички, които съдържат производни на житото, и някои други житни растения като камут, ечемик и ръж. Овес не се препоръчва, тъй като често е заразен с глутен.

Таблиците по-долу представляват практичен справочник, който има за цел да опрости идентификацията и работата с безопасните, рисковите и забранени храни.




 
ЖИТНИ
 
  Безопасни
  Рискови
  Забранени
Ориз
Царевица
Рожков
Кестени
Елда
Просо
Сусам
Тапиока
Маниока
Картофи
Царевични пръчици
Оризови пуканки
Пакетирани пържени картофки (чипс)
Пшеница
Пшеничена скорбяла
Овес
Ечемик
Ръж
Булгур, Кускус
Трици от житните растения, посочени по-горе
Малц от ечемик
Мюсли, тестени закуски, макаронени изделия, печени изделия - подсладени или с подправки, направени от житните растения, изброени по-горе
 
ПЛОДОВЕ
 
  Безопасни
  Рискови
  Забранени
Всички видове пресни и замразени плодове
Всички видове плодове, съдържащи масло (маслини, авокадо, ядки, семки и т.н.)
Сиропирани плодове
Изсушени или дехидратирани плодове, които не са обвити в брашно (сушени сливи, фурми, смокини, стафиди и т.н.)
Захаросани плодове
Покрити с брашно сухи плодове
 
ЗЕЛЕНЧУЦИ
 
  Безопасни
  Рискови
  Забранени
Всички зеленчуци (сурови, готвени и сушени)
Всички замразени зеленчуци
Консервирани зеленчуци (в мазнина, оцет, саламура, сол и т.н.)
Бобови растения или варива, свежи или консервирани (нахут, грах, боб, семена от лупина, бакла, леща, соя)
Захаросани плодове
Покрити с брашно сухи плодове
 
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
 
  Безопасни
  Рискови
  Забранени
Прясно мляко и мляко, обработено при много висока температура (UHT)
Естествено кисело мляко
Прясна сметана и сметана, обработена при много висока температура (UHT)
 Прясно сирене
Приготвени напитки на млечна основа (Млечни шейкове)
Плодово кисело мляко
Сметана от бит каймак
Кремове и пудинги
Нарязани сирена
Мажещи се топени сирена
Шарени сирена и сирена с отлята кора (като Бри), синьо сирене
Кисело мляко с малц, тестени изделия или бисквити
Полуфабрикати на основа сирене
 
МЕСО, РИБА И ЯЙЦА
 
  Безопасни
  Рискови
  Забранени
Всички видове месо и риба, както свежи, така и замразени (без добавени съставки)
Пармска шунка
Консервирана риба: натурална, в олио, опушена или замразена
Яйца
Нарязани студени меса и сосове: Сушено на въздух солено говеждо, свински врат
Салами, мортадела, бекон, готвена шунка, салами, сосове, сандвичи-тип „хот дог”, свински крачета и т.н.
 Консервирано месо
Готови месни или рибни сосове
Готови или полуготови месни или рибни храни
Месо или риба, които са панирани, оваляни в брашно или приготвени със сосове, съдържащи брашно с глутен
Полуготови замразени риби
(сурими или ролца от раци)
td width="150" valign="top">
 
НАПИТКИ
 
  Безопасни
  Рискови
  Забранени
Газирани напитки (кола, оранжада, и т.н.)
Безалкохолни и диетични напитки
Чай,
Кафе,
Плодови сокове и нектари
Алкохолни напитки: Вина – бяло, розе и червено; шампанизирани вина и шампанско; гроздова ракия; коняк; бренди; ром; текила; Калвадос; вишнева ракия; общо алкохолни напитки (с изключение на тези, които са в списъка на забранените)
Сиропи за питиета с лед
Инстантни смеси за фрапе, топъл шоколад и чай
Течни хранителни добавки
Плодови сокове с добавени целулозни влакна
Бира
Джин
Разтворимо кафе или заместители на кафе, съдържащи ечемик или ечемичен малц
Овесени напитки
 
СЛАДКАРСКИ ИЗДЕЛИЯ
 
  Безопасни
  Рискови
  Забранени
Мед
Захар
Пудра захар
Таблетки шоколад, кутии от шоколад и шоколадови заливки
Шоколадови блокчета, шоколадови бонбони и течен шоколад
Какао на прах, какао – крем
Сладолед, сладолед на клечка и глазури
Захарни изделия, дъвка, желатин, захаросани бадеми
Изкуствени подсладители
Шоколад със зърнени храни
 
МАЗНИНИ И ПОДПАВКИ
 
  Безопасни
  Рискови
  Забранени
Всички растителни масла
Растителен маргарин
Масло, сланина, бекон
Емулгирани мазнини
Оцет, оцетен балсам
Сол и черен пипер
Билки
Ароматични подправки
Готови сосове
Кубчета бульон или месни екстракти,
Смесени бульони
Смеси от билки и ароматични подправки
Ароматизатори
 
 
РАЗНИ
 
  Безопасни
  Рискови
  Забранени
Пчелно млечице
Сладко коренче - сурово
Екстракт от мая, прясна и замразена - суха бирена мая
Бакпулвер
Квас


ДА ЖИВЕЕШ С ЦЬОЛИАКИЯ-Цялата брошура PDF